tall image
GPS op de motor

GPS op de motor

Navigatie systemen op de motorfietsgps1

GPS (Global Positioning System) is een positiebepalings systeem dat bestaat uit een 24-tal satellieten van de Amerikaanse defensie die elk in een vaste baan om de aarde draaien. Elke satelliet zendt een specifiek signaal uit, dat wordt opgevangen door een GPS unit. Met de ontvangst van minimaal 3 satelieten kan een GPS unit reeds zijn positie bepalen. Een GPS unit is dus puur een ontvanger, en zendt zelf geen signalen uit, overal
ter wereld kan de unit de co?rdinaten (lengte en breedte graden) bepalen van de locatie waar hij zich bevindt.

Voor de meeste motor toepassingen dienen deze co?rdinaten vervolgens door de GPS unit geprojecteerd te worden op een kaart. Het zogeheten kaart materiaal is (deels) in de unit aanwezig of kan m.b.v. een PC in de unit worden geladen. Het is belangrijk dat het kaart materiaal van een GPS unit up-to-date kan worden gehouden d.m.v. b.v. een jaarlijkse update. Een route kan meestal door gebruik making van de auto routing functie van de GPS unit worden berekend. Je geeft een aantal punten (via-punten) op waarlangs je wilt toeren en de unit berekend een route met jouw voorkeuren. Ook kan een route op de PC worden voorbereid waarna hij ge-upload wordt naar de unit. ?Naast het scherm met een kaart waarop je kunt zien waarheen je moet rijden wordt er bij elke richtings wijziging een geproken instructie gegeven. De gesproken instructie kan via een kabel verbinding of via een Bluetooth (draadloos) verbinding beluisterd worden middels de in je helm ingebouwde speakers.
Een GPS unit voor op een motor dient aan 2zekere eisen te voldoen, denk hierbij aan (spat)waterdicht, afleesbaarheid, trill bestendigheid, te bedienen met handschoenen etc.. GPS Units van het merk Garmin (www.garmin.com) worden het meest gebruikt onder de motorrijders, dit zijn niet de goedkoopste maar wel de beste. Deze units kunnen ook in de auto gebruikt worden. Veel voorkomende typen zijn Garmin Streetpilot III , Streetpilot 2610, GPSMAP276C en de Quest.
Ook TomTom heeft een motor versie,
de TomTomRider;
www.mijntomtomgo.nl


Steeds vaker worden georganiseerde (vakantie)ritten zowel op papier als op GPS aangeboden. Het GPS route aanbod op internet groeit dagelijks, de routerol zal in de toekomst steeds minder te zien zijn op de motor alhoewel verdwijnen zal hij niet snel.
Het aantal motor dealers dat GPS units verkoopt en ook advies kan geven neem toe, het blijft echter een zeer gespecialiseerde bezigheid, die je er niet even bij doet...

Enkele adressen met specialisatie op motor GPS gebied:
www.gps.nl De nr.1 op motor GPS gebied bevindt zich in Notter(Wierden).
Op het forum (
http://forum.gps.nl) van ‘Notter’ vindt je een antwoordt op al je vragen, ook het vrijblijvend advies bij Notter zelf zal je helpen een keuze te maken.
www.bertduursma.nl BMW dealer in Apeldoorn met uitstekende kennis van GPS.

3Links:
Garmin GPSMAP276C
op een Honda VFR800i
Rechts:4
Streetpilot III op een Honda VFR

5Links:
Garmin Streetpilot 2610 op een
Honda Fireblade
 

Bron:: Internet
Samenstelling : interfred

[terug]

 

 

 

 

 

 

--

 

STT
STT
Calender
STT